19. Don Det – Phnom Penh


Don Det, Kambodza, Laos, Phnom Penh

Sunnuntaina oli aika jatkaa matkaa. Edellisenä päivänä ostin bussilipun saarelta Phnom Penhiin Kambodzaan. Lipunmyyjä kyllä antoi hiemna eri tietoa matkasta, mitä se loppujen lopuksi oli. Lähtö oli siis aamulla klo 8:00 Don Detin “pää”rannalta. Lipulla siis pääsi myös saarelta pois. Taas ahtaaseen veneeseen ja kohti toista rantaa. Informaatio ei oikein kulkenut kun mistään ei oikein saanut tietoa mihin mennä. Lipunmyyjä oli puhunut minibussista joka veisi rajalle ja sieltä isolla bussilla eteenpäin.

Tässä vielä kuvia saarelta

Kaikki tuntui menevän eteenpäin kohti paikkaa johon bussi pysähtyi tullessa. Lippu jonka sain saarelta täytyikin vaihtaa toiseen lippuun oikean bussiyhtiön pisteessä. Kyselemällä kaikki selvisi. Lipun saatuani selvisi, että bussi lähtee 9:30. Kello oli jo 10, kun eteen pysähtyi iso lava-auto ja kaikki komennettiin kyytiin. Matkaa päätielle oli 3 km satamasta, ja bussi odotteli siellä tien varressa. Päästiin viimein matkaan.

Kambodzan rajalle oli 10 minuutin matka. Bussin “matkanjohtaja” tarjosi koko porukan viisumin hinnaksi 29 USD/hlö, ja kaikki voisivat odottaa bussissa. Hän luetteli kaikkea lisämaksuja, joita rajaviranomaiset vaativat molemmin puolin. Tarjolla oli myös vaihtoehto lähteä itse hoitamaan viisumi, mutta kukaan ei halunnut sitä tehdä. Viimeksi viisumi maksoi 20 USD. Nyt oli sunnuntai joten se lisäsi hintaa hieman. En tiedä paljonko kukakin otti välistä. Viisumiin vaadittiin yksi passikuva, tai jos sitä ei ollut niin se voitiin korvata helposti 2 USD:lla. Bussissa eräs viranomainen teki nopean terveystarkastuksen mittaamalla kaikkien lämpötilan jollain mittarilla. Kaikki siis H1N1-huuhaan takia.

Viimein klo 12 päästiin liikenteeseen kun passit oli palautettu omistajilleen. Matka tuntui kiertävän omituisia reittejä. Katsoin puhelimen navigaattorista, että kävimme kahdesti lähes samassa paikassa. Välissä oli tietty 2 tunnin lenkki. Ehkä tieverkosto ei ole vielä ihan yhtenäinen kun matkalla oli myös tietöitä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Phnom Penhissä piti olla klo 19:30 mutta saavuimme sinne klo 22. Päätepysäkkinä keskustan bussiasema. Jaoin tuk-tukin erään saksalaisen kanssa ja löysimme huoneet läheltä jokea (King Guesthouse) 10 USD/huone. Vielä syömään ennen nukkumaan menoa. Taas on käytössä ilmainen netti, joten päivityksetkin onnistuu pitkästä aikaa.

Tänään maanantaina oli tarkoitus hakea Thaimaan viisumia. Konsulaatti avautui klo 8:30. Portilla eräs mies tarjosi viisumia päivässä 20 USD:lla. Ei kuulostanut kovinkaan viralliselta, joten en moiseen suostunut, varsinkin kun on kyse passista. Täällä viisumin saa 4:ssä päivässä, joka oli yllätys. Tarkoitus oli lähteä jo huomenna eteenpäin, mutta tämä viive meinasi muuttaa suunnitelmia. Mietin jo pärjääväni pelkällä 15 päivän leimalla, mutta se tarkoittaisi melko nopeaa käyntiä Thaimaassa kun meditaatiokurssi vie siitä 10 päivää.

Päätin laittaa anomuksen sisään ja hakea passin ensi viikolla. Turhaa jäisin tänne sitä odottamaan. Siispä tänään kohti Sihanouksilleä ja ensi viikolla takaisin tänne. Ensi viikolla pitää jo lähteä kohti Thaimaata, koska kurssi alkaa 26.2.

Tagit:

Kommentoi

Pakollinen

Pakollinen (piilotettu, ei näy muille)

Paljonko on 6 + 7 ?